Tavasszal indult egy kétéves családbarát projekt Hajdúsámsonban, amelynek célja a helyi családok és közösségek támogatása.

DSCN0029ÚSZTSAJTÓKÖZLEMÉNY

2013.08.26.

  1. március 1-jén kezdődött és 2015. február 28-áig tart a „CSKSZ – Program a helyi családok, közösségek és szolgáltatások modernizációjáért” (TÁMOP–5.5.1.B-11/2-2011-0277) Hajdúsámsonban a SIKK (Segítők Innovatív Közössége Közhasznú) Egyesület gondozásában. Ennek kapcsán a Kossuth úti Szivárványházban folyamatos programokban vehetnek részt az érdeklődők.

A családi életre nevelés és a helyi közösségek erősítése áll a CSKSZ projekt fókuszában. Napjainkban a felgyorsult mindennapok nyomán fokozatosan szorul háttérbe a család intézménye és társadalmi szerepe. A munka és a család összehangolása, illetve a családtervezés tudatosságának hangsúlyozása kiemelt szociálpolitikai terület. Mindezekhez járul hozzá a helyi közösségek kapcsolatrendszerének a modernizációja.

A CSKSZ projekt célcsoportja a Hajdúsámsonban élő, főként hátrányos helyzetű családok. Számukra elengedhetetlenül szükséges az egyéni képesség, az egyéni és társas készségfejlesztéshez megfelelő intézményes keret biztosítása. Az aktív korú személyek munkaerő-piaci re-integrációja szintén fontos momentum, hiszen ez a családfenntartás alapvető keretét jelenti, ami a létbiztonság és családi egzisztencia megteremtéséhez nélkülözhetetlen. Ezeket kívánjuk erősíteni családi programokkal, tanácsadásokkal és különféle közösségi szolgáltatásokkal.

A fentiek mentén a projekt céljai között szerepel a hagyományos családi értékrend felélesztése és megerősítése, a tudatos gyermekvállalásra nevelés, az egészséges családi élettel kapcsolatos prevenció, a családon belüli és családok közötti párbeszéd kialakítása, valamint önsegélyező hálózatok létrehozása és a családbarát foglalkoztatás lehetőségeinek megismertetése. Ezzel 600 fő segítése, a hátrányos helyzetű családok életmódjának általános javítása érhető el.

A CSKSZ projekt és a SIKK Egyesület megismertetése érdekében az augusztus 31-ei városnap programjaiba is bekapcsolódik a Szivárványház Pavilon. Munkatársaink beneveznek a főzőversenybe, továbbá az érdeklődők egészségügyi és drog prevenciós totót tölthetnek ki, felmérve az ezzel kapcsolatos ismereteiket és azok helyességét. Egész napos programokkal várjuk el a hozzánk ellátogatókat (kreatív és ügyességi feladatok kisebbeknek és nagyobbaknak, tanácsadás felnőtteknek). A szivárványház ellátottjai által készített kézműves alkotások kiállítása és gyereksarok, arcfestő várja az érdeklődőket.

A projektről és a városnapi részvételről bővebb információ kérhető:

Váradi Jánosné, Hajnalka

szakmai vezető

20/2515354

Szivárványház Szociális Szolgáltató Központ

4251 Hajdúsámson, Kossuth út 43.

Telefon/fax: 52/640-736

 

A projekt az Új Széchenyi Terv keretében, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

TÁMOP logo

Comments are closed.

Font Resize