Sámson köménymagja összegyűlt a szivárványházban a FŐZŐKLUB-ban!
A szivárványházban összegyült Főzőklubb napunkra minden régi barátunk, vicces megfogalmazásban ” Sámson köménymagja „, és igen a mai főszereplő a köménymag volt, hiszen a köménymag felhasználásának 2 legnépszerűbb módját készítették el „szakácsaink”
Köménymag levest pirított zsemlekockákkal és Köménymagos körözöttet friss kenyérre kenve!
Miért is szeretjük a fűszer köményt annyira?
Javítja az étvágyat és erősíti a gyomrot is, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott, de nem bonyolultabb egy levest se összeütni.
A fűszerkömény enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. Jótékony hatással van a felfúvódásra és a bélgörcsökre. A karácsony környéki nagy zabálások után nem is véletlenül szokott eszébe jutni sok háziasszonynak, és egyedül élőnek is: a köménymag áldásos hatása!
Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel nem igen kombinálható csak só,bors, pirospaprika viseli el a fűszerkömény karakterét.
Bizonyos ételekben elég ha beleszórjuk és elkeverjük, ilyenek a saláták és a körözött , más ételekben viszont úgy az
igazi ha belefőzzük vagy párolva engedheti ki az ízét,ilyen ételek a kelkáposztafőzelék, a köménymag leves, de párolt káposztában, sűlt húsok pácolásában és fűszeres sült krumplinál is nyerő választás a kömény használata. Kolbászfélék ízében is felfedezhetjük, puha sajtokban is fellelhető, péksütemények, pogácsák ízesítője is lehet.
Savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszereként megismerhetjük persze a fűszerkömény visszafogott ízvilágát is.
Érdekességként: Még három féle „kömény” használatos a konyhák világában
- Rómaikömény – más néven fehér kömény
- Nigella -más néven fekete kömény
- Édeskömény, vagy más néven ánizskapor
Mindhárom ismeretes gyógyszerkönyvek lapjairól szintén, bár használatuk kevésbé elterjedt a hétköznapi életben.
A Sámsoni köménymagos Főzőnap sikerének záloga a finom fűszer volt most és a jó hangulat
Ez érződött az elfogyasztott mennyiségből is, mindenképp érdemes folytatni ezt a hagyományunkat azt mutatja.
Következő Főzőklub időpontja 2015. December 21 Hétfő
A tervezett menü: Hot-Dog és Fánk
Reméljük ehhez már kapunk jó ropogós havat is!
Várunk szeretettel mindenkit !